Materialen

EIGENSCHAPPEN EN MOGELIJKHEDEN

Keramische coatings

Binnen de groep ‘keramische coatings’ willen wij u kennis laten maken met enkele technieken en materialen die gerelateerd zijn aan keramiek, te weten:

 

  • Coatings
  • Keramische lijmen en kitten
  • Keramische verven

Neem contact op met een medewerker van Gimex voor meer informatie of advies.

Eigenschappen van de materialen:

Er zijn verschillende technieken waarmee keramische coatings kunnen worden aangebracht, vooral op metalen onderdelen. Met het aanbrengen van een keramische coating kunnen eigenschappen van metaal (bijvoorbeeld taaiheid) worden gecombineerd met bijvoorbeeld de slijtvaste eigenschappen van de keramische coating.

Veel gebruikte coating technieken zijn:
• Thermisch spuiten
• Chemical vapour deposition
• Physical vapour deposition

Middels thermisch spuiten kunnen relatief dikke coatings worden aangebracht van enkele tienden van mm. op bijvoorbeeld metaal. De met chemical vapour deposition of physical vapour deposition aangebrachte coatings zijn veel dunner, tot enkele µm.
Thermisch spuiten en physical vapour deposition zijn zogenoemde koude technieken, de producttemperatuur blijft onder de ontlaattemperatuur van staal. Bij chemical vapour deposition ligt de coating temperatuur veel hoger, > 1000 °C.

Keramische lijmen en kitten worden gebruikt om keramische onderdelen met elkaar te verbinden. Ook kunnen keramische onderdelen met metalen onderdelen worden verbonden. Omdat de uitzettingscoëfficiënt van keramiek sterk kan verschillen van die van het andere te verlijmen onderdeel, kan het noodzakelijk zijn om met meerdere lijmkwaliteiten te werken om dit verschil te overbruggen. Na een eerste uitharding aan de lucht resulteert een aanvullende gloeibehandeling in een hogere sterkte van de lijmverbinding.

Keramische kitten bieden ook de mogelijkheid om twee onderdelen met elkaar te verbinden. Een kit heeft een meer vullend vermogen.

Gimex levert verschillende typen keramische verf. Het type dat het meest wordt toegepast is een verf op basis van Boron Nitride. Boron Nitride heeft goede niet-bevochtigings eigenschappen bij gebruik met vloeibare metalen als aluminium, zink en magnesium.

De verven kunnen middels kwasten, roller of met behulp van een verfspuit worden aangebracht. De meeste typen verf kunnen op zowel metaal als ook op keramiek en grafiet worden aangebracht.

Standaard worden deze keramische verven geleverd in plastic emmertjes met een inhoud van 5,22 liter (= 6 kg).

Voorbeelden per industrie Bekijk onze producten
Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.