Materialen

EIGENSCHAPPEN EN MOGELIJKHEDEN

Transparante materialen

Voor optische systemen zijn vaak transparante materialen nodig. Binnen de groep van technisch keramiek is er slecht 1 materiaal dat hier aan voldoet, te weten saffier. Saffier is hoog zuiver(99,99%) aluminium oxide(monokristallijn) met zeer goede hitte- en chemische bestendigheid. Het wordt veelvuldig toegepast in applicaties voor elektronica, fotonica en halfgeleider industrie.

Een ander transparant materiaal dat qua eigenschappen vergelijkbaar is met technisch keramiek is kwarts glas(quartz). Een materiaal dat bestaat uit nagenoeg puur siliciumdioxide in amorfe structuur. Doordat er minder toevoegingen worden gedaan dan bij commercieel glas behoud het materiaal zijn vorm en eigenschappen bij zeer hoge temperatuur, waardoor het juist in technische applicaties het verschil maakt.

Neem contact op met een medewerker van Gimex voor meer informatie of advies.

Eigenschappen van de materialen:

Saffier is hoog zuiver aluminium oxide(99,9% Al2O3) en heeft een mono kristallijne structuur. Het materiaal heeft een zeer hoge hardheid, goede mechanische en optische eigenschappen. De optische eigenschappen heeft het te danken aan het ontbreken van korrelgrenzen. Hierin verschilt het van de andere vormen van aluminium oxide welke bestaan uit polykristallijne vorm.

Toepassingen:

  • Prisma’s
  • Lenzen
  • Laserdiodes

Een van de bekendste toepassingen van saffier zijn de kogels die gebruikt worden op de tasters van 3D meetmachines. Deze kogels wijken af in kleur door het toevoegen van chroom, waardoor de kogels rood kleuren. Dit zorgt voor een groter contrast t.o.v. de te meten producten.

Download hier ons saffier datablad!

Kwarts glas wordt gemaakt door het smelten van kwarts kristallen met een zeer hoge zuiverheid(99,9%) van siliciumdioxide(SiO2) en deze te laten afkoelen tot een basisvorm. De vorm van het eindproduct kan worden gerealiseerd door verschillende traditionele glas bewerkingstechnieken, maar er kan ook worden gekozen om de onderdelen te vervaardigen met CNC-machines om zo hoge toleranties te realiseren.

Toepassingen:

  • Halfgeleider industrie
  • Chemische installaties
  • Analytische apparatuur

Download hier ons kwarts datablad!

Voorbeelden per industrie Bekijk onze producten
Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.