Gimex levert bijdrage aan meest stabiele microscoop ter wereld!

De meeste trillingvrije, cryogene ‘scanning tunneling’ microscoop ter wereld maken. Een gedurfde missie die promovendus Irene Battisti met succes heeft uitgevoerd samen met de fijnmechanische dienst van de Universiteit van Leiden.

Een belangrijk onderdeel van deze uitdaging was de materiaalkeuze voor het “ STM head”(zie foto). In het verleden werd hier Macor, titanium of molybdeen voor gebruikt omdat men het niet mogelijk achtte om dergelijke precisieonderdelen uit saffier te vervaardigen. Door de hardheid van het materiaal en relatief complexe vorm leekt dit niet haalbaar, maar met de jarenlange kennis over het bewerken van keramiek heeft Gimex deze uitdaging toch aangenomen. Wij zijn dan ook bijzonder trots dat het ons wel is gelukt en zo een bijdrage hebben kunnen leveren aan een belangrijk onderzoek.

Zoals vaak bij technisch keramiek is het ook hier de combinatie van eigenschappen die ervoor zorgt dat juist saffier de beste keuze is. De hoge stijfheid, lage uitzettingcoëfficiënt en de goede warmtegeleiding  bij een temperatuur van 4 ° Kelvin dragen allen bij aan de stabiliteit van het systeem.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen: https://gimex.nl/contact/

Voor meer achtergrondinformatie over het onderzoek: https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2019/05/de-meest-stabiele-microscoop-ter-wereld

Bronvermelding: Irene Battisti, Milan Allan group, Leiden University, Gijsbert Verdoes en Kees van Oosten, fijn mechanische dient(FMD)


Terug naar het overzicht
Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.